Moet je een landmeter inschakelen om een vaste terrasoverkapping te plaatsen?

Een vaste terrasoverkapping kan een heuse meerwaarde betekenen voor zowel het comfort als de uitstraling van je terras en dus je woning als geheel. Voor je van dat comfort kan genieten, is het echter wel belangrijk dat je de juiste maatregelen treft.

Een van de factoren waar mensen vaak vragen bij hebben is: heb je een landmeter nodig als je een vaste terrasoverkapping wilt laten plaatsen? Hieronder krijg je een uitgebreid antwoord op die vraag, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te Staa!

Wat doet een landmeter?

landmeter tuinEen landmeter is eigenlijk een specialist die verschillende soorten werkzaamheden op zich neemt, waaronder het afbakenen en meten van percelen voor de bouw van panden en woningen. Dat is de functie van een dergelijke professional in een notendop – maar wat betekent dat nu als je een vaste terrasoverkapping wilt laten bouwen? Er zijn landmeters zoals deze die zich specialiseren in opmetingen van tuinen en percelen.

Aangezien een landmeter eigenlijk vooral bedoeld is om duidelijk aan te geven waar een bepaald perceel begint en waar het eindigt, is de ingreep van een landmeter niet altijd vereist als je een overkapping laat bouwen. Hieronder wat meer info over enkele vaak voorkomende situaties:

1. De terrasoverkapping blijft binnen de grenzen van je perceel

Als je een terrasoverkapping laat bouwen die de grenzen van je huidige perceel niet overschrijdt, dan is het eigenlijk niet nodig om een landmeter in te schakelen. In dit geval is het immers al niet nodig om een stukje grond of ruimte bij te krijgen, aangezien de overkapping volledig op je eigen gebied blijft.

2. De terrasoverkapping overschrijdt de grenzen van je perceel

Kies je voor een terrasoverkapping die wel over of voorbij de grenzen van je eigendom gaat, dan zal je doorgaans wel een landmeter moeten inschakelen. Als de muren van de overkapping aan de zijkanten bijvoorbeeld een stukje buiten de grenzen van je tuin of terras steken, dan kan dat, maar dan moet je met bepaalde regels én vergunningen rekening houden.

Andere belangrijke taken van een landmeter

De landmeter is een professional die zich bezighoudt met de zogenaamde geodesie, het uitvoeren van metingen op de grond of ondergrond waar bepaalde werkzaamheden verricht moeten worden. Daarbij behoren ook andere zaken tot het takenpakket van zo’n specialist:

  • Metingen doen om landkaarten op te stellen
  • De grenzen van grond bepalen
  • Ruimten afmeten die zich onder de grond of het water bevinden

Dergelijke professionals gaan vaak aan de slag bij overheidsinstellingen, landmeetkundige organisaties, ingenieursbureaus en aannemers.

Welke vaardigheden heeft een landmeter nodig?

Een landmeter moet, om bijvoorbeeld een terrasoverkapping in je tuin af te meten, over specifieke vaardigheden beschikken. Het is belangrijk dat zo’n professional voldoende wiskundig en ruimtelijk inzicht heeft. Ook is het essentieel dat een landmeter oog voor detail heeft, omdat metingen heel correct moeten zijn.

Andere belangrijke vaardigheden van een landmeter zijn onder andere:

  • Zelfstandigheid
  • Sterke communicatieve vaardigheden
  • Gericht zijn op kwaliteit

Hoe gaat een landmeter te werk bij het afmeten van je terras of tuin?

De instrumenten die een landmeter gebruikt, zijn afhankelijk van het project én de situatie. Bepaalde belangrijke instrumenten zijn onder andere een tachymeter, een GPS en total station. Dergelijke apparaten maken het mogelijk om héél nauwkeurig grenzen af te bakenen. Daarbij moet in bepaalde gevallen de verkregen data ook verwerkt worden via programma’s als CAD-apps, GIS, DIALOG, Move3 en MicroStation.

Door de combinatie van de juiste hulpmiddelen en vaardigheden kan een landmeter als geen ander helpen bij het correct, veilig én conform afmeten van een terras voor het bouwen van een vaste overkapping.